lightefficient.com er nå blitt tiensu.no

Professional Building 2

Slik får du digitaliseringen av bygget ditt til å betale for seg selv

Ved å investere i strømsparende midler, kan du faktisk få heldigitalisering på kjøpet.

Fordelene med et digitalisert næringsbygg er mange. IoT-teknologi har de siste årene gjort det mulig å automatisere, skape oversikt, og spare strøm i en grad som ville vært umulig for kort tid siden.

Det er neppe noen tvil om at de fleste ønsker seg et smart bygg. Men så var det dette med prisen, da. Veier fristende nye muligheter opp for hva det vil koste? Er det verdt pengene?

Hva om vi fortalte deg at det er fullt mulig å få digitaliseringen til å betale for seg selv?

Hemmeligheten ligger i all strømmen du sparer gjennom smartere lys.

Slik sparer LED og lysstyring deg for 90 % av kostnadene

I et gjennomsnittlig bygg står lys alene for rundt 20-30 prosent av strømkostnadene. Det er dermed svært mye å vinne på å optimalisere lampene dine. Da snakker vi ikke bare om å bytte ut gammeldagse lyspærer med LED, men også om å kontrollere dem automatisk gjennom styrings-software.

Ved å for eksempel dimme ned lysene til 80 prosent styrke i stedet for 100, og å justere hvilke som er på avhengig av hvor det faktisk oppholder seg mennesker, er det ikke uvanlig å kunne redusere lyskostnadene med 90 prosent i forhold til tradisjonelle løsninger.

Mange har fått med seg at å bytte til LED er effektivt, men går glipp av selve styringsmekanismene. Det er veldig dumt, siden smarte, digitaliseringsklare lamper knapt nok koster mer enn de gamle, «dumme» variantene.

Når taklampene dine kan kommunisere med hverandre og med diverse smart software og hardware, åpner du nemlig for en helt ny verden av digitalisering.

Skap en digital tvilling av bygget ditt

Hvis du skulle ha skapt et totalt fugleperspektiv over bygget ditt, hvor ville du ha plassert sensorene?

Svaret er naturligvis «i taket». Digitale taklamper tjener dermed to funksjoner. Ikke bare gjør de belysningsjobben på en smartere måte, men det sensorene plukker opp omgjøres automatisk av riktig software til en komplett, «digital tvilling» av bygningen din. Her snakker vi om en detaljert modell som speiler bygget ditt i sanntid.

Dette kan brukes til alt fra geofencing – å dele inn bygget i ulike soner, og varsle dersom noen krysser over i en sone der de ikke skal være – til asset management – å spore utstyr eller dyre varer gjennom bluetoothsendere.

Ettersom disse sensorene ikke registrerer noen data om hvem som beveger seg rundt i bygget ditt, er det ikke i nærheten av like invaderende som kameraovervåkning – noe det er svært strenge restriksjoner for å få lov til å bruke.

I tillegg kan du koble opp andre løsninger til det samme systemet, som for eksempel CO2-målere, for å sørge for god luftkvalitet i alt fra kontorer til klasserom.

Garantert ROI på IoT-løsninger

Det er altså mange spennende muligheter for et smart bygg. Men hva slags Return on Investment (ROI) kan du forvente?

For å gå tilbake til utgangspunktet for artikkelen, er det ofte her det lugger. Alle kunne gjerne tenkt seg bedre oversikt og luftkvalitet. Men gir det noen økonomisk gevinst? Når noe ender opp som en nice-to-have i stedet for en need-to-have, havner det gjerne nederst på prioriteringslista.

Ved å begynne med lysene, som sparer deg for enorme mengder strøm, slutter dette å være et problem. Du kan nemlig finansiere ekstrautgiftene utelukkende via pengene du ellers ville ha brukt på elektrisitet.

Dette kan du videre støtte opp under ved å gå for en leasing-løsning som koster deg mindre i måneden enn den gamle strømregningen. Dersom leasing er uaktuelt siden det fremdeles blir en budsjettpost, kan Light Efficient til og med tilby Light as a Service, hvor du får akkurat den samme løsningen til en abonnementsmodell.

Smarte bygg er utvilsomt fremtiden. Men ved å investere smart, kan du ta skrittet inn i fremtiden i dag, og ikke ti år fra nå – uten at det koster deg et rødt øre.

Subscribe our newsletter

Innovative lighting and sensor solutions for industry, warehousing and logistics