lightefficient.com er nå blitt tiensu.no

Big Facility

Norges Varemesse sparer 83 % på å skifte ut belysningen

I de fem store hallene til Norges Varemesse på Lillestrøm står lyset som regel på hele dagen uansett om det pågår en messe. Det er enorme energigevinster på å skifte til intelligent belysning.

Til Gave & Interiør- messen i januar 2014 ble den 10.000 kvm store Hall C oppgradert med intelligent LED-belysning og trådløst styringssystem. I løpet av våren skal alle hallene på totalt 39.000 kvm oppgraderes med intelligent LED-teknologi fra Digital Lumens.

Det nye anlegget gir store energibesparelser samtidig som det er fleksibelt og kontrollerbart, og fra min side er det naturligvis snakk om kroner og øre. Enkelte utstillere skal ha dempet lys, noen ønsker ikke å ha noe lys, det er svært forskjellige typer bransjer og messer her. Kun i kongresshallen har vi hatt noe halogenbelysning som kan styres, men selvfølgelig er dette svært lite energieffektivt, sier Morten Myhre, Teknisk Direktør ved Varemessen.

I åpningstiden når det er messe står lyset på 70% av maks effekt, og sensorene som er innebygget i armaturene er koblet ut, sier Driftsleder ved Norges Varemesse, Terje Greftegreff. Når det ikke er messe så er det likevel noe trafikk i løpet av dagen, og det fører til at lyset i de andre hallene må stå på hele dagen fordi metall halogen lampene ikke kan slås av og på til stadighet.

I Hall C som nå har intelligent belysning kan lyset være avslått og bevegelsessensorene kan slå på lyset når noen kommer inn. Vi kan ha dimmet belysning i deler av hallen der folk ikke er, og i praksis kan lyset følge bevegelsen ved hjelp av sensorene. Vi har sammenlignet energiforbruket i denne hallen med de andre hallene der lyset betår av 400W metall hallogen hvor total effekt per armatur er 575W. Det vi ser er at vi har over 80 % energibesparelse hittil, bare på effektbesparelse. Da kommer reduserte vedlikeholdskostnader på toppen. De nye LED-armaturene bruker 270W på fullt, men det er ikke nødvendig. Dette er noe et annet belysningsanlegg ikke ville klart.

Norges Varemesse har har et lyssystem hvor armaturene snakker tilbake til styringssystemet, og varemessen har fått et forhold til energiforbruket igjennom LightRules- styringsprogrammet. Miljø er også viktig for oss, vi sparer mye energi og Norges Varemesse er miljøfyrtårnbedrift. Jeg kan styre dette anlegget via telefon, pc eller iPad, og jeg kan logge meg på hvor som helst. Armaturene i hall C er byttet 1:1 så det er enkelt å sammenligne data. Det gamle anlegget er 10-12 år gammelt og det er mye vedlikehold. Vi merker spesielt at det er mange tennere som må byttes, sier Greftegreff.

Hall C er delt opp i tre nettverk og det sitter rutere som kommuniserer trådløst med hver enkelt armatur, som igjen kommuniserer i et mesh-nettverk. Armaturene har innebygget dagslys og bevegelsessensor og kommuniserer trådløst via Zigbee, et lavenerginettverk som ikke kolliderer med wifi eller mobilsignaler i hallen.

Når hele Norges Varemesse er installert forventer vi en total besparelse oppimot 90%,  på strøm og vedlikeholdskostnader. Dette er den første messehallen i verden med intelligent belysning og vi ønsker at kundene skal forvente mer av et lyssystem enn det mange gjør idag, teknologien er her og det er store summer å spare, sier Karianne Bjerknes i Light Efficient.

Tilbakebetalingstid på prosjektet er 3.8 år og anlegget er levert med 7 års garanti og 107.000t levetidsgaranti på lysdiodene.

Teksten er hentet fra LYS #1

Subscribe our newsletter

Innovative lighting and sensor solutions for industry, warehousing and logistics