lightefficient.com er nå blitt tiensu.no

Optimalt Lys Kontoret

Dette enkle grepet øker både trivselen og produktiviteten på kontoret

Ofte kan små, nesten umerkelige ting utgjøre en veldig stor forskjell.

Hver uke tilbringer veldig mange av oss minst 40 timer på kontoret. Da er det viktig at det er et sted vi trives. Når vi trives får vi overskudd, og når vi har overskudd klarer vi også å prestere bedre. Det er altså både i menneskers og bedriftens beste interesser å skape et godt kontormiljø.

I Light Efficient er vi først og fremst skikkelig gode på lys. Og lys har faktisk en ganske stor betydning for hvordan det oppleves å være på kontoret.

HCL økte produktiviteten på kontoret med tolv prosent

Et nederlandsk universitet utførte en studie hvor de testet ut en serie med forskjellige tiltak for å skape et bedre kontormiljø. Studiet gikk over syv måneder, og hadde 124 deltakere. Blant tiltakene de testet ut var blant annet flere planter på kontoret, meditasjon, massasje og trening.

I vår sammenheng er det mest relevant å trekke fram forsøkene de gjorde med circadian lighting. Dette ganske subtile tiltaket gjorde at forskerne kunne registrere en tolv prosent økning i produktiviteten til testpersonene, målt gjennom et objektivt eksperiment.

I tillegg kunne deltakerne rapportere følgende:

  • 71 prosent følte de fikk mer energi.
  • 76 prosent opplevde seg mer tilfredse.
  • 50 prosent følte seg sunnere.

I lysbransjen har det blitt vanlig å snakke om dette som Human Centric Lighting, eller HCL. Hva er det, og hvorfor er det så effektivt?

Hva er egentlig HCL til kontoret?

Human Centric Lighting går i korte trekk ut på å få lyset til å tilpasse seg den naturlige døgnrytmen vår.

Når du leser om hvordan vi burde unngå blått skjermlys før vi skal legge oss, har det med det samme å gjøre. Kroppen blir forvirret av kaldt blått lys når den forventer mørke eller «varmt» lys i den gule eller røde delen av spekteret.

For en enkel innføring i fargetemperatur kan du lese en tidligere artikkel vi har skrevet om temaet. Vi anbefaler at du tar en kikk på den før du leser videre.

Tilbake? OK, da fortsetter vi.

To typer HCL med styringssystem og LED

Du kan innføre HCL på flere måter. Én metode er ren intensitetsendring, hvor fargetemperaturen på lyset holder seg lik, men lysstyrken økes mot midten av dagen, og senkes igjen etter hvert som det heller mot kveld. Dette er en kostnadseffektiv versjon, og fungerer ofte svært godt.

En litt dyrere variant er å la fargetemperaturen faktisk endres i løpet av dagen. Slik får du klart, blått lys som inspirerer til produktivitet og våkenhet midt på dagen, samtidig som de ansatte får en rolig oppvåkning og unngår stress utover ettermiddagen – når lyset blir mer rødlig. Det skaper altså bedre overensstemmelse mellom hva kroppene våre forventer, og hva de faktisk blir møtt med av naturlig lys.

Tradisjonelle lamper har ikke muligheten til å endre fargetemperatur. Det kan du med de moderne LED-lysene som ofte brukes i sammenheng med styringssystem. Styringssystemet er software som automatisk og manuelt kan brukes til å justere lysene akkurat som du vil.

I tillegg til HCL-funksjonalitet, kan du selv med et enkelt, brukervennlig styringssystem få mange spennende muligheter. Det sparer mye strøm, og kan kobles opp til andre funksjoner som ventilasjon og temperatur. Regner du inn litt tid til å tjene inn investeringen, er det altså en løsning som betaler for seg selv.

Det er liten tvil om at styringssystemer vil bli ekstremt utbredt i tiden som kommer, som del av smarthusteknologien du kanskje har lest om allerede. Jo tidligere du velger å investere, jo raskere kan du begynne å høste av gevinstene.

Subscribe our newsletter

Innovative lighting and sensor solutions for industry, warehousing and logistics