lightefficient.com er nå blitt tiensu.no

Professional Building

Hvordan kan lys bekjempe virus og bakterier?

Glem tidkrevende desinfisering for hånd. Med riktig lys kan du drepe 99,9 % av bakterier og virus.

De fleste av oss har nok blitt veldig mye mer bevisste på virus, bakterier og hygiene i 2020. Vi vasker hender over en lav sko, kjøper håndsprit til en verdi av et lite lands BNP, og har sluttet å ta på ting med mindre det er absolutt nødvendig.

Ikke minst har vi blitt klar over hvor lett det er å spre smitte på møtesteder der mange mennesker samles på én gang. Kontorer og skoler er blant de største av disse, og ble som kjent nødt til å stenges ned en periode. I skrivende stund er det fortsatt mange av oss som holder oss hjemme, med mindre oppgavene absolutt krever at vi drar innom kontoret.

Men hva om vi kunne desinfisere offentlige rom på en enklere måte, uten å risikere menneskelige feil, og uten å utsette rengjøringspersonale for smittefare?

En kort innføring i UV-lys

UV-lys, eller ultrafiolett lys, er sikkert noe du har et visst forhold til fra før. Det er lys med kortere bølgelengde enn det øyet er i stand til å registrere, og er også kraftigere stråling enn den som befinner seg innenfor fargespekteret vi vanligvis forholder oss til.

Hovedkilden til UV-lys er sola, men det kan også komme fra enkelte lamper, som dem du finner i solarium.

UV-lys kommer i tre varianter, rangert fra lengst til kortest bølgelengde:

  • UV-A – Står for 95 prosent av UV-lyset vi mottar, og fører til den umiddelbare bruningseffekten i huden når du er i sola.
  • UV-B – Filtreres hovedsakelig bort av atmosfæren, men noe slipper gjennom og fører til den forsinkede bruningseffekten eller solbrentheten.
  • UV-C – Filtreres fullstendig bort av atmosfæren, og penetrerer dypt inn i huden dersom du utsettes for den.

UV-C er svakere enn for eksempel røntgenstråling, men fremdeles kraftig nok til at vi ville vært i store problemer dersom det slapp gjennom atmosfæren vår. Men det betyr også at det er uhyre effektivt mot mikroorganismer.

UV-C steriliserer virus og bakterier

Akkurat som vi er sårbare for UV-C-lys, er også bakterier og virus det. De har aldri utviklet noe forsvar mot stråling som ikke finnes innenfor atmosfæren.

Det betyr at når de utsettes for de høyfrekvente UV-C-strålene, forandrer det DNA og RNA i cellene nok til at de slutter å kunne formere seg. Du steriliserer dem rett og slett.

Faktisk er effekten så kraftig at bare noen sekunder med UV-C-lys er nok til å ufarliggjøre 99,9 prosent av sykdomsfremkallende mikroorganismer. Dette er noe som blir brukt i økende grad på sykehus og offentlig transport i blant annet Kina og USA. Vi bruker det også ofte for å desinfisere drikkevann.

Teknologien blir bare bedre og bedre, og OSRAM jobber også med å utvikle UV-C-LED som kan puttes i mindre bokser, for eksempel i baksetet av en taxi. Allerede er teknologien god nok til at den kan brukes på vanlige smittespredningssteder som idrettshaller, sykehjem og offentlige toaletter.

Ikke bare kan det brukes mot korona, men også E. coli, vanlig influensavirus og alle andre patogener vi har vært pent nødt til å leve med, vil få betydelig vanskeligere levevilkår. For deg som opplever begrenset plass under sosial distansering, kan det også spare deg fra å måtte bygge ut eller søke nye kontorlokaler med flere kvadratmeter.

Styringssystem gjør UV-C trygt for mennesker

Elefanten i rommet her er jo naturligvis at UV-C er rimelig ubehagelige greier for mennesker å utsettes for. Skal du utstyre kontorer, skoler og offentlig transport med UV-C-lamper, trenger du å ha noen gode sikkerhetsmekanismer på plass slik at det bare brukes når rommene er tomme for mennesker.

Dette løser Light Efficient og OSRAM med sensorer og styringssystem. Der sensorene på vanlige lamper vil skru på lyset når noen kommer inn i rommet, fungerer UV-C-lampene nøyaktig motsatt. De skrur seg av så fort de registrerer en person, slik at ingen trenger å utsettes for noen mengde stråling.

Her vil det gjerne være naturlig å plassere sensorer utenfor rommet der lysene står, gjerne koblet opp mot døra. Nå vil rommet allerede se ut som det er solariumsbelyst, så du trenger aldri være i tvil om hvorvidt lysene er skrudd av eller ikke. Men UV-C er ikke noe å ta lett på, så en automatisk sikkerhetsmekanisme burde være påkrevd i alle bygg der slike lys brukes.

Sensorer og lys kan også inngå i et overordnet styringssystem, der du kan sette videre begrensninger og rutiner for lysene (for eksempel å kun aktivere dem om natten). Light Efficient kan hjelpe deg med dette, slik at du kan være trygg på at alt er satt opp riktig – og at det bare er virus som noensinne får smake på UV-lyset.

Subscribe our newsletter

Innovative lighting and sensor solutions for industry, warehousing and logistics